See other templatesSee other templates

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mięśnie ramion, pompki, ćwiczenia, trening obręczy barkowej, muskulatura, mężczyzna

 Wiesz ile potrzebujesz energii?

Podstawowa przemiana materii (PPM) jest to najmniejsza ilość energii jaka jest potrzebna organizmowi do zachowania podstawowych funkcji życiowych takich jak: oddychanie, praca układu krążenia, utrzymanie stałej temperatury ciała, czynność narządów i gruczołów wydzielniczych i innych.

Dokładne określenie PPM jest możliwe tylko wtedy, gdy człowiek pozostaje w warunkach zupełnego spokoju fizycznego i psychicznego, w komforcie termicznym. Dlatego, że są to warunki laboratoryjne które na ogół w życiu nie zachodzą w praktyce ważniejszą rolę odgrywa spoczynkowa przemiana materii (SPM), która jest nieco większa od PPM. Jej wartość zależy od wielu czynników min. stanu fizjologicznego, składu ciała, wieku, płci, klimatu. U sportowców którzy wykonują duży wysiłek fizyczny PPM jest przez pewien czas podwyższona. Stan psychiczny zawodnika oraz jego reakcje na stres związany ze startami również powodują jej zmiany.

U zdrowego człowieka podstawowa przemiana materii wynosi średnio 1kcal/kg/h. Dzieci charakteryzują się wyższą PPM a osoby starsze niższą. Spoczynkowy wydatek energetyczny uwarunkowany jest od masy ciała.

Całkowita przemiana materii (CPM) jest to, całość wydatku energetycznego jaki ponosi organizm w związku z prawidłowym funkcjonowaniem całego ustroju, jak również podejmowaniem wszelkiej aktywności fizycznej. Aby w przybliżeniu obliczyć CPM, należy znać trzy składowe:

PPM (podstawowa przemiana materii);

• specyficzne, dynamiczne (termogeniczne) działanie pokarmów;

• wydatkowanie energii podczas pracy fizycznej.

 

Bibliografia:

1. Ziemlański Ś., Wartanowicz M., Panczenko-Kresowska B., Niedżwiecka-Kącik D., Bułhak-Jahymczyk B., 2001, Normy żywienia człowieka; fizjologiczne podstawy, pod redakcją Światosława Ziemlańskiego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. 

2.Celejowa I., 2001, Żywienie w treningu i walce sportowej, Centralny Ośrodek Sportu, Warszawa.

Początek strony