Co to jest Ashwagandha: Czym jest i jakie przynosi korzyści
8 czerwca, 2022
kreatyna w proszku
kreatyna co to jest
21 czerwca, 2022

Co jeść, aby przytyć?

osoba ważąca się na wadze

Co jeść, aby przytyć? Kompleksowy przewodnik

Wiesz, że chcesz przybrać na wadze – i to szybko. Nauka jest w tej kwestii jednoznaczna: Jeśli zwiększysz spożycie kalorii w stosunku do ich ilości, przytyjesz. Możesz czuć się najedzony po dużym posiłku, ale badania wykazują, że druga przekąska zazwyczaj wypełnia cię bardziej niż pierwsza. Aby przybrać na wadze, musisz zwiększyć spożycie kalorii w stosunku do produkcji – nie zmniejszać go. Ale jak to zrobić? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o przybieraniu na wadze.

Co to jest przyrost masy ciała?

Przybieranie na wadze jest naturalnym procesem, który w pewnym momencie życia dotyka każdego z nas. Jeśli nie przybierasz na wadze, możesz o tym nie wiedzieć, ponieważ: Nie czujesz się najedzony po małych posiłkach Nie podjadasz często Jesz za mało Nie ćwiczysz wystarczająco dużo W rzeczywistości każdy rośnie w różnym tempie, a to, czego możesz doświadczać, to normalne wahania wagi występujące w cyklu życia. Przybieranie na wadze nie jest grzechem ani chorobą. Jest to po prostu wynik normalnych, zdrowych procesów.

Dlaczego chcesz przybrać na wadze?

Jeśli nie przybierasz na wadze, może to być kombinacja kilku rzeczy: Ćwiczenia fizyczne są niezwykle ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia, ale nie zawsze łatwo jest się do nich przekonać. Jeśli nie jesteś najsilniejszą lub najbardziej sprawną fizycznie osobą, jaką znasz, trudno jest zacząć. Możesz nie zauważać, że potrzebujesz więcej kalorii, ponieważ Twój organizm dostosowuje się do zmian – zwykle z powodu zwiększonego metabolizmu. Twoje ciało zmienia się, by sprostać wymaganiom związanym z rosnącą wagą, więc potrzebuje do tego więcej energii. Możesz nie zdawać sobie sprawy, że nie jesteś głodny, ponieważ nie jesz wystarczająco dużo. Możesz też nie zdawać sobie sprawy, że magazynujesz zbyt dużo tkanki tłuszczowej, ponieważ: Twoje ciało jest maszyną spalającą tłuszcz – stale spala kalorie, aby utrzymać zdrową wagę. Twoje ciało wytwarza „hormony stresu”, które pomagają Ci czuć się czujnym i szczęśliwym Twój mózg potrzebuje paliwa do funkcjonowania, a jest ono uwalniane w postaci substancji chemicznych, których Twój organizm nie jest w stanie rozłożyć Twój organizm nieustannie stara się utrzymać przy życiu i zdrowiu – nie możesz magazynować zbyt dużo tkanki tłuszczowej.

Co jeść, żeby przytyć? Wyczerpujący przewodnik

Oto przewodnik po najlepszych, według badań, pokarmach, które pomogą Ci przybrać na wadze. POKARMY, DZIĘKI KTÓRYM PRZYBIERZESZ NA WADZE Sałatki – „orzechy i nasiona” pełne białka i błonnika pomogą Ci poczuć się sytym po treningu. Soja – pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi do wzrostu i naprawy. Brokuły – brązowy cukier i syrop kukurydziany zostały zastąpione brokułami, które mają wiele zalet odżywczych. Brokuły to odżywcza potęga: Zawierają różnorodne witaminy i minerały, w tym doskonałe źródło witaminy C. Zielone warzywa – są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Warzywa w ogóle – zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, a także błonnik pokarmowy i inne związki o działaniu prozdrowotnym. Owoce – owoce są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Warzywa skrobiowe – skrobia, będąca dobrym źródłem błonnika pokarmowego, jest często rozkładana przez organizm na glukozę, która jest wykorzystywana do produkcji energii. Ciastka z orzechami/mąką migdałową – jedno z badań wykazało, że osoby, które jadły te ciastka, częściej przybierały na wadze. Owies – owies jest rodzajem zboża pochodzenia roślinnego. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, białka i witamin z grupy B. Jak szybko przytyć – „Sekret” szybkiego przybierania na wadze polega na regularnych treningach i czystym odżywianiu. Aby przybrać na wadze, należy spożywać minimum 2000 – 2200 kalorii dziennie w zalezności od osoby. Ilość kalori powinna być dobrana do sposobu życia danej osoby, płci, wzrostu, wieku i wielu innych czynników.

Klucz do przybierania na wadze? Dużo jeść!

Przybieranie na wadze to proces, który wymaga czasu. Lepiej zacząć powoli i dążyć do przybierania na wadze 1/4 funta tygodniowo. Gdy już to opanujesz, będziesz w stanie przybierać na wadze szybciej i z mniejszym wysiłkiem. Osoby, które szybko przybierają na wadze, zazwyczaj cierpią na zaburzenia odżywiania, dziedziczne choroby metaboliczne lub odstawienie leków. Osoby, które szybko przybierają na wadze, często mają też problemy z odżywianiem, takie jak anoreksja czy bulimia. Aby szybko przybrać na wadze, należy spożywać wysokiej jakości białko w każdym posiłku i przekąsce, a także zdrowe tłuszcze i błonnik pochodzące z pełnowartościowych produktów spożywczych. Dodatkowo należy zwiększyć spożycie tłuszczów. Tłuszcze są bardziej sycącym źródłem energii niż węglowodany, dzięki czemu dłużej czujesz się najedzony i masz mniejszą ochotę na podjadanie po posiłku.

Druga strona objadania się – post

Ludzie, którzy poszczą przez dłuższy czas, mają tendencję do „głodzenia się”, co może mieć niebezpieczne konsekwencje. Post nie jest formą „ćwiczeń fizycznych” – to naturalna funkcja człowieka. Podczas postu ciało przechodzi proces zwany „głodzeniem”, w wyniku którego traci wodę i elektrolity (takie jak potas, sód i magnez), które są niezbędne do życia. W organizmie nie można magazynować tłuszczu, więc podczas postu człowiek zasadniczo „głodzi się”, aby przetrwać. Jeśli zamierzasz pościć, staraj się to robić przez 3-7 dni w tygodniu.

Porzuć śmieciowe jedzenie i sięgnij po zdrowe alternatywy

Wszyscy wcześnie nauczyliśmy się, jak „wydobywać” składniki odżywcze, spożywając żywność o wysokiej zawartości kalorii na porcję. Jednak takie postępowanie przynosi skutki odwrotne do zamierzonych, ponieważ prowadzi do przybierania na wadze i niezdrowej relacji z jedzeniem. Zamiast tego należy szukać pokarmów o niskiej zawartości kalorii, węglowodanów i tłuszczów. Powinny być bogate w błonnik i białko, abyś czuł się syty bez uczucia głodu. Owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika i witamin, a także składników mineralnych. Gdy będziesz gotowy do przybrania na wadze, będziesz chciał zwiększyć spożycie kalorii w stosunku do swojej produkcji, aby zapobiec utracie wagi.

Podsumowanie

Przybieranie na wadze to proces, który rozpoczyna się, gdy spożywasz więcej kalorii niż jesteś w stanie wykorzystać. Lepiej zacząć powoli i dążyć do przyrostu wagi o 1/4 funta tygodniowo. Kiedy już to opanujesz, będziesz w stanie przybierać na wadze szybciej i z mniejszym wysiłkiem. Osoby, które szybko przybierają na wadze, często cierpią na zaburzenia odżywiania, dziedziczne choroby metaboliczne lub odstawienie leków. Aby szybko przybrać na wadze, należy spożywać wysokiej jakości białko w każdym posiłku i przekąsce, a także zdrowe tłuszcze i błonnik pochodzące z pełnowartościowych produktów spożywczych. Przybieraj na wadze powoli, a nie szybko. Zwiększ swój metabolizm, aby spalać kalorie nawet wtedy, gdy nie jesteś głodny. Gdy organizm przyzwyczai się do jedzenia, zaczniesz dłużej odczuwać sytość i ogólnie mniej jeść. Mężczyźni powinni przybierać na wadze powoli, ponieważ poziom testosteronu spada podczas menopauzy, a wkrótce potem staje się niski. Lepiej jest przybierać na wadze powoli niż szybko.

Komentarze są wyłączone.