Dążąc do uzyskania idealnej sylwetki ludzie są skłonni spróbować wielu możliwości, które mają prowadzić do płaskiego brzucha i atrakcyjnego wyglądu. Cały czas bardzo popularne są tzw. diety cud. O ich skuteczności i wpływie na zdrowie można napisać osobny artykuł, ale dziś nie o tym ponieważ teraz skupimy się na jednej z właśnie takich diet a mianowicie dietą kopenhaską.
Dieta ta określana jest mianem cudownej. W założeniu umożliwia zrzucić od 4 do nawet 8 kilogramów. Polega ona na przestrzeganiu bardzo rygorystycznego menu przez okres dwóch tygodni. Przewiduje ona zaledwie trzy posiłki o niewielkiej objętości. Bardzo ważne podczas niej, jest picie dużej ilości niegazowanej wody mineralnej. Przez okres trwania diety bardzo mocno ograniczone są węglowodany. Produktami zakazanymi są makarony, ryż, kasze oraz pieczywo. Podstawowym źródłem energii w tym okresie jest białko. Warto zaznaczyć jednak fakt, że dieta kopenhaska nie jest póki co opisana w żadnych naukowych artykułach przez co nie istnieją wiarygodne badania, które potwierdzają jej skuteczność.
Twórcy diety przekonują, że odchudzanie będzie możliwe jedynie przy przestrzeganiu wszystkich jej zasad. Trzynastodniowy jadłospis zapewnia organizmowi jedynie 400-800 kilokalorii w ciągu doby. Menu jest ograniczone i powtarza się. Dominują w nim jajka na twardo, gotowane mięso a także kawa z cukrem.
Podczas trwania diety kluczowym jest spożywanie dokładnie wymierzonego pokarmu. Oznacza to, że spożycie np. dwóch kromek chleba zamiast jednej jest niedozwolone. Podczas diety nie wolno również spożywać gumy do żucia a także solić potraw.
Posiłki należy spożywać o stałych i określonych porach według zasady: śniadanie pomiędzy 8 a 9 rano, obiad w godzinach 12-14 oraz kolacja spożyta do godziny 18. W trakcie doby należy spożyć także minimum 2 litry wody. Nie dozwolone są żadne, napoje oraz soki a także wody smakowe. Jedyną możliwością jest dodanie soku z cytryny do wody bądź wypicie zielonej herbaty bez cukru.
Dieta kopenhaska nie może trwać dłużej niż 2 tygodnie. Nie wskazane jest również jej wcześniejsze przerywanie.
Pierwszym posiłkiem najczęściej jest kubek kawy z jedną kostką cukru. Podczas diety w jadłospisie pojawia się także grzanka z pieczywa razowego a także tarta marchewkowa.\
W obiadowym menu dominuje przede wszystkim jajko na twardo. Dodatkami do niego są najczęściej szpinak, brokuły oraz pomidory. Przewidziany jest również gotowany kurczak, befsztyk, ryba z cytryną a także chude grillowane mięso.
Kalorie dostarczane podczas kolacji najczęściej będą pochodzić z różnego rodzaju mięs. Befsztyk i szynka są najczęściej polecane jako kolacja podczas diety. Dodatkami do nich sałata z oliwą, jogurt naturalny, brokuły oraz marchew. Podczas kilku dni diety na kolację przewidziane jest również jajko na twardo.
Jak mówią sami twórcy diety, jest ona przeznaczona tylko dla osób w pełni zdrowych. W razie jakichkolwiek zdrowotnych problemów należy dietę najpierw skonsultować z lekarzem. Głównymi przeciwwskazaniami tej diety są:
Dieta kopenhaska najczęściej wybierana jest przez osoby o sporej nadwadze, którzy bardzo chcą zmienić swój wygląd przez co są gotowi do naprawdę dużych wyrzeczeń. Niestety poprzez duże przerwy między kolejnymi posiłkami powoduje ona częste i gwałtowne spadki poziomu cukru w ogranizmie przez co będzie wpływać negatywnie na cukrzyków. Wzmożona ilość mocznika i kreatyny zawartej w diecie może dodatkowo obciążyć nerki i serce natomiast mała ilość wapnia wpływa negatywnie na układ kostny. Podczas stosowania diety kopenhaskiej mogą również pojawić się zapracia.