Jak szybko pozbyc sie cellulitu
Jak szybko pozbyć się cellulitu?
29 lipca, 2020
Skutki brania kreatyny
Skutki brania kreatyny
11 sierpnia, 2020

Skutki nieprawidłowego odżywiania

Skutki nieprawidlowego odzywiania

Wiele osób myśli, że zasady zdrowego odżywiania należy wprowadzić do diety dopiero wtedy, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów. A to nieprawda! Zdrowe odżywianie jest oczywiście sposobem na smukłą sylwetkę, ale przede wszystkim ma na celu utrzymać nas w pełnym zdrowiu. Nieprawidłowe jedzenie może być naprawdę poważne w skutkach, prowadzi bowiem do wielu przewlekłych chorób. Dowiedz się, jakie są skutki niewłaściwego odżywiania się!

Nieprawidłowe odżywianie, czyli jakie?

Za duże ilości kalorii i każdy obiad w fast foodzie. Dla wielu osób właśnie to można określić nazwą „nieprawidłowe odżywianie”. To jest jednak tylko jedno oblicze problemu – jego ekstremalny obraz. Tak naprawdę nieprawidłowe odżywianie nie musi oznaczać przejadania się i tycia. Nawet szczupłe osoby mogą żywić się w zły sposób, wcale o tym nie wiedząc. Nieprawidłowe odżywianie się to jedzenie za dużej ilości cukru i tłuszczu, codzienne spożywanie słodyczy (nawet w niewielkich ilościach) i przetworzonego jedzenia.

Nie bez powodu zasady zdrowego odżywiania każą nam jeść pięć posiłków dziennie. Bardzo częstym problemem osób jedzących w sposób nieprawidłowy pomija śniadanie, je tylko trzy posiłki lub robi ogromne przerwy między nimi. To nie jest zdrowe dla układu trawienia. Kolejnym częstym problemem jest stronienie od warzyw i owoców. Jedzenie pięciu posiłków, ale opartych o mięso i węglowodany to nie jest zdrowe odżywianie, jadłospis powinien być pełen roślinnych składników – mają one zajmować pół naszego talerza! I chociaż ich braku w diecie nie odczujemy od razu, po kilku latach nieprawidłowego odżywiania się, mogą pojawić się poważne problemy zdrowotne.

Nieprawidłowe odżywianie a samopoczucie

Pierwszym sygnałem, że pojawia się problem powinien być dla nas obniżony nastrój. Przewlekłe zmęczenie i złe samopoczucie nie muszą być skutkiem przepracowania, powodem może być złe odżywienie lub niedożywienie. I nie ma to nic wspólnego z ilością kilogramów, a raczej z jedzeniem pożywienia niskiej jakości – wysokoprzetworzonego, bogatego w cukier, sól, tłuszcze trans. Niska ilość antyoksydantów i witamin sprawia, że całe ciało czuje się zmęczone – tobie brakuje energii, twoim mięśniom nie chce się ruszać, a skóra zaczyna się starzeć. Rozwiązanie jest jednak dosyć łatwe – wystarczy wykluczyć przetworzone produkty i dodać trochę owoców do każdego posiłku. Warto sięgnąć po te, które mają najwięcej antyoksydantów, jak borówki.

Tłuszcz kontra serce

Ten skutek niewłaściwego odżywiania się jest o wiele bardziej poważny. Nieprawidłowe jedzenie, zwłaszcza spożywanie większej ilości tłuszczów zwierzęcych, a także soli i alkoholu szybko przekłada się na problemy układu krążenia. Pojawiają się choroby i to naprawdę poważne: choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze. Schorzenia te wymagają często wieloletniego i skomplikowanego leczenia farmakologicznego, a nierzadko także chirurgicznego. Zapobiec im można stosując się do zasad zdrowego odżywiania, a w wypadku zachorowania zdrowa dieta odgrywa ważną rolę. Kluczem jest ograniczenie ilości spożywanych kalorii. Tłuszcz zwierzęcy należy poświęcić na rzecz jego zdrowszych źródeł: oliwy z oliwek, oleju lnianego, Należy także wprowadzić do diety większej ilości warzyw, zwłaszcza liściastych i zielonych.

Jedzenie cukru a zdrowie

Nie od dziś wiadomo, że cukier nie wpływa dobrze na zdrowie. Faktycznie przyjmowanie go w większych ilościach ma fatalny wpływ na cały organizm. Lista chorób dietozależnych, które są spowodowane jedzeniem za dużej ilości cukru jest długa:

  • Insulinooporność,
  • Cukrzyca insulino-niezależna,
  • Nienowotworowe choroby jelit,
  • Próchnica zębów,
  • Zaburzenia gospodarki lipidowej,
  • Choroby tarczycy i zaburzenia gospodarki hormonalnej,
  • Zespół metaboliczny,
  • Zmniejszenie odporności,
  • Otyłość

Cukru trudno jest unikać – producenci dodają go niemal do wszystkich produktów. Odstawienie słodyczy to tylko pierwszy krok w dobrą stronę, ale warto zwrócić uwagę na to, że białe kryształki ukrywają się także w innych produktach. Dosładza się soki owocowe i warzywne (zwłaszcza te dla dzieci), cukier stanowi dużą część składu sosów takich jak majonez czy keczup. Pojawia się nawet w pieczywie czy parówkach! Dlatego trzeba zachować ostrożność i sprawdzać składy. Rezygnacja z kilku dosłodzonych produktów na rzecz równie słodkich owoców – arbuza, truskawek czy mango każdemu wyjdzie na zdrowie.

Dodaj komentarz